چکیده کیفیت مناسب اسپرم که مهمترین مشخصه آن تحرک میباشد، میتواند سبب افزایش لقاح گردد. از آنجاییکه کیفیت اسپرمها و تخمکها در طول دوره تکثیر به مرور کاهش مییابد و این مسأله سبب پایین آمدن ...
بیشتر
چکیده کیفیت مناسب اسپرم که مهمترین مشخصه آن تحرک میباشد، میتواند سبب افزایش لقاح گردد. از آنجاییکه کیفیت اسپرمها و تخمکها در طول دوره تکثیر به مرور کاهش مییابد و این مسأله سبب پایین آمدن کیفیت کار تکثیر خواهد شد، پژوهش حاضر بهمنظور افزایش کارایی تولیدمثل با استفاده از فعالکنندهها در اواسط فصل تکثیر انجام گرفت. بدینمنظور 14 محلول فعالکننده با ترکیبات مختلف مورد آزمایش قرار گرفته و از بین آنها 7 محلول بر اساس افزایش مدت زمان تحرک اسپرم برای انجام پژوهش حاضر انتخاب شدند. اثر 7 محلول فعالکننده و همچنین آب مقطر، سرم فیزیولوژی و آب کارگاه بهعنوان شاهد، بر مدت زمان تحرک اسپرم، میزان لقاح، چشمزدگی و تخمگشایی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در مورد فاکتور تحرک اسپرم، محلولهای فعالکننده اسپرم اختلاف معنیداری در مقایسه با هم و با گروه شاهد دارند. فعالکننده 1 با ترکیب gr/L 6=NaCl، gr/L 2/0=O2CaCl2.2H و gr/L 50/4 = CO(NH2)2 با 6/7pH= و فعالکننده 6 با ترکیب gr/L 735/0CaCl2.2H2O= ، gr/L305/7NaCl= با 7/7pH= بالاترین مدت زمان تحرک را سبب گردیدند. اما میزان لقاح، چشمزدگی و تخمگشایی در تیمارهای مورد بررسی اختلاف معنیداری را با گروه شاهد نشان ندادند. نتایج بیانگر آن است که استفاده از محلولهای فعالکننده اسپرم مورد پژوهش، تأثیرات معنیدار مثبتی در افزایش مدت زمان تحرک اسپرم ماهی آزاد دریای خزر داشتند و این امر میتواند بر کارایی تکثیر مصنوعی اثر مطلوبی داشته باشد.
چکیده نفروکلسینوز در ماهیها یک اختلال مزمن است که منجر به کاهش رشد و نهایتاً مرگ و میر شدی در ماهیها میگردد. این اختلال با تغییرات دژنراتیو و تجمع نمکهای کلسیم و منیزیم در میزراه و لولههای جمعآوریکننده ...
بیشتر
چکیده نفروکلسینوز در ماهیها یک اختلال مزمن است که منجر به کاهش رشد و نهایتاً مرگ و میر شدی در ماهیها میگردد. این اختلال با تغییرات دژنراتیو و تجمع نمکهای کلسیم و منیزیم در میزراه و لولههای جمعآوریکننده ادرار ماهیهای پرورشی یا وحشی مشخص میگردد. بهمنظور بررسی میزان شیوع نفروکلسینوزیس در ماهیان قزلآلای رنگینکمان منطقه بیضاء استان فارس نمونهبرداری از مزرعه پرورشی رنگینکمان بیضاء انجام شد و تعداد 50 نمونه ماهی بهصورت تصادفی صید گردید. پس از قطع نخاع، بیومتری و سپس کالبدگشایی انجام و اخذ نمونه از بافت کلیه صورت گرفت. نمونههای کلیه در فرمالین 10 درصد نگهداری وسپس به آزمایشگاه آسیبشناسی منتقل شد و اقدام به تهیه لام آسیبشناسی و رنگآمیزی به روش هماتوکسیلین- ائوزین گردید. سپس مقاطع آسیبشناسی مورد بررسی قرار گرفتند. در میان نمونههای آسیبشناسی عارضه نفروکلسینوزیس یافت نشد. اما درجاتی از اتساع لولههای کلیوی و کستهای هیالینی، نکروز حاد لولههای کلیوی و افزایش رنگدانه ملانین در داخل برخی مقاطع آسیبشناسی مشاهده گردید.
چکیده
هدف: در این مطالعه میزان جذب مستقیم آلودگی نانوذرات اکسید روی توسط دوکفهایهای M. lineatus و D. polymorpha در دوره کوتاهمدت 96 ساعتی بررسی گردید.
مواد و روشها: تعداد مورد نیاز دوکفهای D.polymorpha با ...
بیشتر
چکیده
هدف: در این مطالعه میزان جذب مستقیم آلودگی نانوذرات اکسید روی توسط دوکفهایهای M. lineatus و D. polymorpha در دوره کوتاهمدت 96 ساعتی بررسی گردید.
مواد و روشها: تعداد مورد نیاز دوکفهای D.polymorpha با دامنه طولی cm 8/0 ± 53/2 و M. lineatus با دامنه طولی cm 5/0 ± 7/2 از محیط طبیعی استحصال گردید. نانوذرات با استفاده از دستگاه التراسونیک با 400 دور در دقیقه پخش شد. جهت یکفاز شدن آب مخازن با محلول نانوذره از دستگاه هموژنایزر با 14000 دور در دقیقه استفاده شد و تیمارها با غلظتهای؛ 25/0، 25 و ppm50 تهیه گردید. انباشت نانوذرات در توده بافتی دوکفهای با دستگاه ICP و نحوه توزیع نانوذرات در مخازن دوکفهای با تست DLS سنجیده شد.
نتایج: نتایج مربوط به ICP نشان داد بیشترین میزان انباشت نانوذرات در توده بافتی دوکفهایها در کمترین غلظت مواجهه (05/0P>) میباشد و کمترین میزان جذب در بالاترین غلظت مواجهه بهصورت معنیداری (05/0P>) نسبت به سایر تیمارها مشاهده شد همچنین دوکفهای D.polymorpha نسبت به دوکفهای M. lineatus در طول دوره مواجهه توان جذب بالاتری از خود نشان داد.نتایج تست DLS نشان داد که ذرات از لحاظ اندازه بین 100-10 نانومتر بودهاند که بیانگر عدم ترسیب و هموژن بودن نانوذرات در مخازن حاوی دوکفهایها میباشد.
نتیجهگیری: هر دو گونه دوکفهای بهعنوان شاخصهای بسیار مناسبی جهت پایش اثرات نانوذرات اکسید روی در محیطهای آبی پیشنهاد میشود.
چکیده
یکی از منابع ارزشمند دارویی، موجودات زنده دریایی میباشند. در دهههای اخیر، ارزش تجاری این موجودات و کاربرد ترکیبات استخراج شده از آنها در پژوهشهای بیولوژیکی و توسعه دارویی، آنها را بهعنوان ...
بیشتر
چکیده
یکی از منابع ارزشمند دارویی، موجودات زنده دریایی میباشند. در دهههای اخیر، ارزش تجاری این موجودات و کاربرد ترکیبات استخراج شده از آنها در پژوهشهای بیولوژیکی و توسعه دارویی، آنها را بهعنوان یک منبع جدید و مهم برای داروهای ضدسرطانی و آنتیاکسیدان مبدل ساخته است. تنوع گستردهای از ترکیبات زیستفعال از جمله پپتیدها را در اختیار قرار میدهند. پپتیدهای دریایی با فعالیتهای مختلف زیستی ممکن است در تولید فرآوردههای غذایی فراسودمند مورد استفاده قرار گیرند. هدف مطالعه حاضر مروری بر مطالعات صورت گرفته در رابطه با اثرات درمانی پپتیدهای زیستفعال آبزیان در مدلهای جانوری و همچنین انسان است. در این مطالعه اثرات درمانی پپتیدها و دپسیپپتیدهای زیستفعال آبزیان، بررسی شد. پپتیدهای زیستفعال دریایی استخراجشده از موجودات دریایی عملکردهای فیزیولوژیک متعددی همانند تحریک ایمنی، اثرات کاهندگی فشار و چربی خون، فعالیتهای ضد سرطان، ضداسترس، آنتیاکسیدان، ضدچاقی بهبود زخم در انسان دارند. در نتیجهگیری میتوان ذکر نمود که پپتیدها و دپسیپپتیدهای زیستفعال مودات آبزی میتوانند بهعنوان ترکیبات مفید بهمنظور ارتقای سلامتی مصرفکنندگان در مواد غذایی یا ترکیبات غذا و دارویی استفاده شوند.
چکیده
اثر بستهبندی در شرایط خلاء بر شاخصهای اکسیداسیون چربی بافت ماهی کفال، تعیین زمان ماندگاری آن بهمدت 45 روز در شرایط یخچال 4 درجه سانتیگراد و انجماد 18- درجه سانتیگراد مورد بررسی قرار گرفت. ...
بیشتر
چکیده
اثر بستهبندی در شرایط خلاء بر شاخصهای اکسیداسیون چربی بافت ماهی کفال، تعیین زمان ماندگاری آن بهمدت 45 روز در شرایط یخچال 4 درجه سانتیگراد و انجماد 18- درجه سانتیگراد مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا فیلهها به تعداد 57 بسته 100 گرمی در شرایط خلاء بستهبندیشده و در زمانهای صفر، 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40، 45 روز در دمای 4 و 18- درجه سانتیگراد هر کدام در سه تکرار نگهداری شد. اندازهگیری میزان چربی با روش کینسلا و پراکسید به روش روغن پالم مالزی انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که میزان پراکسید اندازهگیریشده در دو دمای 4 و 18- درجه با گذشت زمان در مقایسه با فیلههای تازه ماهی کفال در روز صفر سیر افزایشی داشته که تغییرات آن نسبت به زمان معنیدار بوده است (05/0>P).بررسی شاخص چربی نشان داد در مدت زمان نگهداری در دمای 4 درجه سانتیگراد در 30 روز پس از نگهداری از حد مجاز گذشت ولی در دمای 18- درجه سانتیگراد حتی تا 45 روز پس از نگهداری در حد نرمال قرار داشتند. تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که نگهداری فیله ماهی کفال در بستهبندی وکیوم در شرایط خلاء در دمای انجماد 18- درجه سانتیگراد در مقایسه با دمای یخچال 4 درجه سانتیگراد سبب کندی تغییرات پراکسید در روزهای مختلف شده و باعث کاهش سرعت فساد در فیله ماهی کفال میشود.
چکیده
پایین بودن میزان مصرف آبزیان در ایران به دلایل مختلف از جمله تنوع کم محصولات و ناآشنایی مصرفکنندگان با طعم برخی ماهیها و نیز مدت زمان کم ماندگاری آبزیان است. ماهی کفال طلایی (Liza auratus) بهعنوان ...
بیشتر
چکیده
پایین بودن میزان مصرف آبزیان در ایران به دلایل مختلف از جمله تنوع کم محصولات و ناآشنایی مصرفکنندگان با طعم برخی ماهیها و نیز مدت زمان کم ماندگاری آبزیان است. ماهی کفال طلایی (Liza auratus) بهعنوان گونهای با صید فراوان و محبوبیت کمتر در جنوب دریای خزر مطرحمیباشد. پژوهش حاضر در سال 1395 با هدف بررسی تأثیر غلظتهای مختلف عصاره الیسین موجود در سیر، بر مدت زمان ماندگاری و شاخصهای فساد سالاد تهیه شده از ماهی کفال انجام شد. آزمایش با 4 تیمار مختلف که با افزودن مقادیر متفاوت الیسین شامل ppm 375، ppm 250، ppm 0 و ppm 500 هر یک با 3 تکرار طراحی و طی ١٥ روز نگهداری در یخچال انجام شد. نمونهبرداری در 6 مرحله شامل روزهای صفر، 3، 6، 9 و 12 و 15 صورت گرفت وفاکتورهای TVN و PV بهعنوان شاخصهای فساد و شمارش میکروارگانیسمهای زنده بهصورت شناسایی اشرشیاکلی، سالمونلا، کلی فرم واستافیلوکوکوس اورئوس بهعنوان عوامل میکروبی شاخص مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد نمونه سالاد ماهی کفال حاوی ppm 500 الیسین در مقایسه با سایر تیمارها، بیشترین توانایی را در کنترل رشد باکتریها داشته است (05/0P<) با توجه به اینکه میزان TVN و PV نیز در تیمار 3 بهطور معنیداری کمتر از سایر تیمارها بوده است (05/0P<). الیسین قادر به افزایش مدت زمان ماندگاری محصول است و میتواند بهعنوان نگهدارنده گیاهی و طبیعی مورد استفاده قرار بگیرد.