چکیده
چربی تخم ماهیان همانند بافت عضلات آنها حاوی اسیدهای چرب غیراشباع میباشد. در این مطالعه به اندازهگیری انواع اسیدهای چرب در تخم تازه ماهی سفید و ماهی کفال طلایی و بررسی اثر فرآیند شور کردن، بهعنوان ...
بیشتر
چکیده
چربی تخم ماهیان همانند بافت عضلات آنها حاوی اسیدهای چرب غیراشباع میباشد. در این مطالعه به اندازهگیری انواع اسیدهای چرب در تخم تازه ماهی سفید و ماهی کفال طلایی و بررسی اثر فرآیند شور کردن، بهعنوان یک روش عملآوری جهت مصرف، برروی آنها پرداخته شده است. در عمل تخمهای استحصالی از ماهیان، به دو گروه تقسیم شدند. از تخم تازه ماهیان سفید و کفال طلایی بهعنوان گروه نخست، نمونهگیری صورت گرفته و ترکیب اسیدهای چرب آنها پس از استخراج چربی و متیله کردن، توسط دستگاه گاز- کروماتوگرافی تعیین گردید. تخمهای گروه دوم نیز پس از قرار دادن در آب نمک اشباع بهمدت 14 روز شور شدند سپس نمونهگیری انجام و برای تعیین میزان اسیدهای چرب به روش قبلی اقدام گردید. درصد چربی موجود در تخم تازه و شور ماهی سفید بهترتیب 80/5 و 83/2 درصد و در ماهی کفال طلایی بهترتیب 38/7 و 62/5 درصد برآورد گردید. نتایج نشان داد که مجموع اسیدهای چرب غیراشباع در تخم تازه ماهیان سفید و کفال طلاییبهترتیب 59/58 و 19/65 درصد و در تخم شورشده این ماهیان بهترتیب 72/45 و 61/56 درصد میباشد. همچنین نتایج نشان داد که شور کردن علاوهبر اینکه یک روش مناسب نگهداری است، با کاهش میزان چربی تخم ماهی، میتواند از بروز تاٌثیرات منفی بهخصوص بر روی میزان اسیدهای چرب غیراشباع امگا-3 و امگا-6 جلوگیری نماید.
چکیده
پژوهش حاضر بهمنظور ارزیابی تأثیر آویزایم بهعنوان یک مکمل آنزیمی بر رشد و بازماندگی ماهیهای قزلآلای رنگینکمان تغذیه شده با جیرههای غذایی حاوی آرد سویا انجام شد. اساس تنظیم جیرههای ...
بیشتر
چکیده
پژوهش حاضر بهمنظور ارزیابی تأثیر آویزایم بهعنوان یک مکمل آنزیمی بر رشد و بازماندگی ماهیهای قزلآلای رنگینکمان تغذیه شده با جیرههای غذایی حاوی آرد سویا انجام شد. اساس تنظیم جیرههای آزمایشی در این تحقیق، جایگزینی بهترتیب 25، 50، 75 و 100 درصد پروتئین آرد ماهی با پروتئین آرد سویا و استفاده از مقادیر متفاوت مولتیآنزیم آویزایم با دوزهای صفر، 500 و 1000 پیپیام در جیرهها بود. لازم به ذکر است از جیره حاوی آرد ماهی، بهعنوان تنها منبع پروتئینی جیره که فاقد مکمل آنزیمی بود نیز بهعنوان جیره شاهد آزمون استفاده شد. این پژوهش شامل 13 تیمار و با احتساب 3 تکرار برای هر تیمار، دارای 39 تکرار بوده است. بچه ماهیان قزلآلای رنگینکمان با میانگین وزن 01/4±40/89 گرم و تراکم 30 عدد در هر حوضچه ونیرو بهمدت 8 هفته با جیرههای آزمایشی تغذیه شدند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که مولتیآنزیم آویزایم حاوی پروتئاز، زایلاناز و آمیلاز، کارایی مثبتی در برطرف نمودن اثرات منفی استفاده از آرد سویا در جیره غذایی ماهی قزلآلای رنگینکمان دارد و بهتبع آن موجب بهبود شاخصهای رشد و بقا این ماهیها میگردد. نتایج این پژوهش نشان داد که میتوان با اضافه نمودن 1000 پیپیام مولتیآنزیم آویزایم به جیرههای غذایی ماهی قزلآلای رنگینکمان، میزان آرد سویای موجود درجیره را میتوان تا 39 درصد افزایش داد، بدون اینکه روی شاخصهای رشد و بقای ماهی تأثیری منفی داشته باشد.
چکیده جهت بررسی تأثیر نوبتهای غذادهی و اندازه رهاسازی بر رشد و ضریب تبدیل غذایی ماهی قزلآلای رنگینکمان در آب لب شور، ماهیانی با وزنهای اولیه 10، 25 و40 گرم بهصورت همزمان رهاسازی و در سه تیمار تناوب ...
بیشتر
چکیده جهت بررسی تأثیر نوبتهای غذادهی و اندازه رهاسازی بر رشد و ضریب تبدیل غذایی ماهی قزلآلای رنگینکمان در آب لب شور، ماهیانی با وزنهای اولیه 10، 25 و40 گرم بهصورت همزمان رهاسازی و در سه تیمار تناوب غذایی 2، 3 و 4 بار تغذیه در روز و هر یک با سه تکرار طی یک دوره 102 روزه پرورش یافتند. در گروه وزنی 10 گرم با افزایش تناوب غذایی از دو تا چهار بار تغذیه در روز برخی شاخصهای رشد مانند وزن نهایی، رشد روزانه و افزایش وزن بهبود و ضریب تبدیل غذایی کاهش یافت، لذا در گروه وزنی 10 گرم حداقل سه نوبت غذادهی در روز لازم است. در گروههای وزنی 25 و40 گرم اگرچه با افزایش تناوب غذایی افزایش محدودی در شاخصهای رشد مشاهده شد، ولی این اختلافها در سطح 5 درصد معنیدار نبود. بنابراین تناوب غذایی در قزلآلا با وزن اولیه حداقل 25 گرم (وقتی میزان غذا محدود باشد) اثری بر شاخصهای رشد ندارد. بدون در نظر گرفتن تناوب غذایی، در وزن اولیه 10 گرم ضریب تبدیل غذایی بهطور معنیداری کمتر از سایر وزنها بود و ضریب رشد ویژه بین وزنهای مختلف اختلاف معنیداری نداشت. بنابراین وزن اولیه 10 گرم برای شروع دوره پرورش مناسبتراست.
چکیده بهمنظور بهبود تغذیه و رشد بچه فیلماهی، جهت تعیین تأثیر سطوح مختلف منابعچربی جیره غذایی، آزمایشی در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی در حوضچههای فایبرگلاس به حجم 1100 لیتر در شرایط یکسان پرورش طراحی ...
بیشتر
چکیده بهمنظور بهبود تغذیه و رشد بچه فیلماهی، جهت تعیین تأثیر سطوح مختلف منابعچربی جیره غذایی، آزمایشی در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی در حوضچههای فایبرگلاس به حجم 1100 لیتر در شرایط یکسان پرورش طراحی و انجام شد. تعداد 300 عدد بچه فیلماهی زیر یک سال (وزن متوسط 10±215 گرم) در 15 تانک (20 ماهی در هر تانک) توزیع شدند. میزان دبی آب ورودی به تانکها 2±20 لیتر در دقیقه، محدوده دمایی، 4/0±15 سانتیگراد و میزان اکسیژن، 1±7/7 میلیگرم در لیتر در طول آزمایش بود. ماهیان روزانه بهمیزان 2-1 درصد وزن بدن بسته به اشتها در سه وعده بهمدت شش هفته بهصورت دستی مورد تغذیه قرار گرفتند. آب مخازن پرورشی از آب فیلتر شده رودخانه و بهصورت غیرچرخشی تأمین شد. پنج جیره غذایی شامل 1D (جیره بدون افزودن روغن)، 2D و 3D جیره با روغن سویا (بهترتیب با سطوح 35/5 و 4/ 17 درصد) 4D و 5D جیره با روغن ماهی (بهترتیب با سطوح 35/5 و 4/17 درصد) استفاده شد. در پایان آزمایش، بهبود روند رشد با افزایش سطوح چربی در جیرهها کاملاً مشهود بود. افزایش چربی در جیرهها باعث بهبود شاخصهای نرخ رشد ویژه (SGR)، افزایش وزن بدن (BWI) و ضریب تبدیل غذایی (FCR) شد. کمترین مقدار کلسترول در ماهیانی که از جیره 5D تغذیه شده بودند، مشاهده گردید. همچنین اختلاف معنیداری در خصوص غلظت تریاسیلگلیسرول در تیمارهای مختلف مشاهده نشد. بهطورکلی با در نظر گرفتنSGR ، BWI و FCR تیمار 5D عملکرد مطلوبتری را نشان داد که علت این امر میتواند به خوشخوراکی بیشتر جیره حاوی مقادیر بالای روغن ماهی مرتبط باشد.
چکیده در این بررسی خمیر ماهی[1] کپور نقرهای[2]با استناد بر سه فرمول تهیه و براساس آزمایشهای چشایی[3] فرمول شماره سه که حاوی 70 درصد گوشت تازه ماهی کپور سرگنده، 3 درصد نشاسته، 10 درصد شیرکم چرب، 5 درصد روغن ...
بیشتر
چکیده در این بررسی خمیر ماهی[1] کپور نقرهای[2]با استناد بر سه فرمول تهیه و براساس آزمایشهای چشایی[3] فرمول شماره سه که حاوی 70 درصد گوشت تازه ماهی کپور سرگنده، 3 درصد نشاسته، 10 درصد شیرکم چرب، 5 درصد روغن مایع، 5/3 درصد رب گوجهفرنگی، 5/0درصد آلژیناتسدیم، 3 درصد آبلیمو، 2 درصد تخممرغ، 75/1 درصدکازئین، 1 درصد نمک، 5/0 درصد ادویههای مختلف بود، انتخاب شد. سپس این محصول به سه قسمت تقسیم گردید. نمونه 1 (شاهد)، نمونه 2 (حاوی 01/0 درصد آنتیاکسیدان BHA)[4] و نمونه 3 (حاوی 01/0 درصد آنتیاکسیدان BHA) بودند. نمونهها منجمد و برای تعیین زمان ماندگاری در سردخانه در 18- درجه سانتیگراد نگهداری شدند و آزمایشهای میکروبی[5]، عدد پراکسید[6]، T.V.N[7] و چشایی تعیین و اندازهگیری اسیدهای چرب[8]، در فواصل زمانی مشخصشده (0-15-30-60 -90 روز) انجام گرفت. آزمایشهای انجام شده برای تعیین زمان ماندگاری نشان میدهد که تعداد کل باکتریها در رقت4-10 بعد از 60 روز نگهداری به صفر رسید، بنابراین شمارش میکروبی نمیتواند عامل تعیین زمان ماندگاری باشد. خمیر ماهی از لحاظ T.V.N در مدت90 روز روند افزایشی داشت و از حد مجاز گذشت، بنابراین T.V.N میتواند عامل تعیین زمان ماندگاری باشد. با توجه به تغییرات پراکسید، از این عامل نیز بهدلیل دقت پایین نمیتوان بهعنوان عامل زمان ماندگاری استفاده نمود.
چکیده هدف از این مطالعه ارزیابی اثر ارگوسان و واکسن ضداسترپتوکوکوس بر پارامترهای خونی شامل میزان هماتوکریت، هموگلوبین، وزن هموگلوبین داخل گویچه (MCH)، حجم متوسط گویچه (MCV)، درصد غلظت هموگلوبین داخل گویچه ...
بیشتر
چکیده هدف از این مطالعه ارزیابی اثر ارگوسان و واکسن ضداسترپتوکوکوس بر پارامترهای خونی شامل میزان هماتوکریت، هموگلوبین، وزن هموگلوبین داخل گویچه (MCH)، حجم متوسط گویچه (MCV)، درصد غلظت هموگلوبین داخل گویچه (MCHC)، تعداد کلی گویچههای قرمز و سفید و شمارش تفریقی گویچههای سفید بود که در یکی از مزارع پرورش ماهی شهرستان نکا در استان مازندران در سال 1384 صورت پذیرفت. ماهیان انتخابی با متوسط وزنی 8-5 گرم در 4 تیمار شامل شاهد، واکسن، واکسن+ ارگوسان و ارگوسان تقسیم شدند. هر تیمار شامل 3000 عدد بچه ماهی بود. در پایان دوره آزمایش (بعد از 4 ماه) خونگیری از همه تیمارها به عمل آمد و پارامترهای خونی ارزیابی شد. آنالیز یافتهها با واریانس یکطرفه و آزمون تجزیه واریانس Duncan و Tukey نشان داد که بعضی پارامترهای خونی چون تعداد گویچههای قرمز، میزان هماتوکریت، میزان هموگلوبین، حجم متوسط گویچه، وزن هموگلوبین داخل گویچه و درصد غلظت هموگلوبین داخل گویچه اختلاف معنیداری با گروه شاهد ندارد. افزایش تعداد گویچههای سفید در تیمارها دیده شد اما در مقایسه با شاهد معنیدار نبود. در شمارش افتراقی گویچههای سفید، تعداد لنفوسیتها در تیمار واکسن (97 درصد)، واکسن+ ارگوسان (95 درصد) و ارگوسان (96 درصد) نسبت به شاهد (82 درصد) اختلاف معنیداری داشتند. بر طبق نتایج این تحقیق، به نظر میرسد که تجویز ارگوسان و واکسن سبب تکثیر گویچههای سفید خون بهخصوص لنفوسیتها در گروههای تیمار شده و بنابراین موجب افزایش مقاومت ماهیان در برابر استرسهای محیطی و عوامل بیماریزا میگردد.
چکیده[1] حداکثر زمان توانایی باروری اسپرم در دمای معمولی محیط، 5 تا 6 ساعت بعد از استحصال آن از مولد نر است. در حالیکه با روش انجماد و با استفاده از رقیقکنندهها و مواد محافظ سرمای مناسب، میتوان اسپرم ...
بیشتر
چکیده[1] حداکثر زمان توانایی باروری اسپرم در دمای معمولی محیط، 5 تا 6 ساعت بعد از استحصال آن از مولد نر است. در حالیکه با روش انجماد و با استفاده از رقیقکنندهها و مواد محافظ سرمای مناسب، میتوان اسپرم را بهمدت چندین سال در ازت مایع نگهداری نمود. در انجماد اسپرم ماهیان خاویاری از مواد محافظ در سرمای متنوعی استفاده میشود ولی از میان آنها DMSO کاربرد بیشتری دارد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر حفاظتی DMSO در غلظتهای مختلف (8، 10، 12 و 15 درصد) و بررسی درصد و زمان تحرک اسپرمها پس از انجمادزدایی میباشد. در این تحقیق اسپرم 5 مولد نر از تاسماهی ایرانی (قرهبرون) انتخاب و با استفاده از محلول رقیقکننده حاوی تریس، ساکاروز، زرده تخممرغ و دیمتیل سولفوکساید به نسبت یک به یک رقیق شد. سپس اسپرم رقیق شده در لولههای نازک پلاستیکی (پایوت) با حجم 5/0 میلیلیتر ذخیره و با استفاده از بخار ازت (دمای 196- درجه سانتیگراد) در سه مرحله منجمد و در کانتینرهای ازت مایع ذخیره شد. پس از 7 و 72 روز نگهداری در ازت مایع، با استفاده از آب 40 درجه سانتیگراد بهمدت 25 ثانیه انجمادزدایی انجام شد. سپس درصد و زمان تحرک اسپرمها با استفاده از میکروسکوپ مورد بررسی قرار گرفت. براسـاس نتــایج بهدسـت آمــده، درصــد تحــرک اســپرمها پس از انجـمادزدایی در غلظــتهای 8، 10، 12 و 15 درصد پس از 7 روز نگهداری در ازت مایع بهترتیب مـعادل 61/0±50/8، 57/2±54/12، 66/5±19 و 15/6±30/16 درصد بهدست آمد و مدت زمان تحرک اسپرم این ماهی پس از انجمادزدایی در غلظتهای ذکر شده پس از 7 روز نگهداری بهترتیب در حد 87/28±30/184، 54/36±30/267، 51/50±274 و 85/63±218 ثانیه محاسبه گردید. همچنین درصــد تحــرک اســپرمها پس از انجـمادزدایی در غلظــتهای 8، 10، 12 و 15 درصد پس از 72 روز نگهداری در ازت مایع بهترتیب مـعادل 50/5±25/14، 61/1±50/10، 81/1±50/7 و 74/2±75/13 درصد و مدت زمان تحرک اسپرم نیز پس از انجمادزدایی در غلظتهای ذکر شده پس از 72 روز نگهداری بهترتیب معادل 50/39±00/195، 63/43±50/194، 34/37±00/154 و 31/47±70/221 ثانیه محاسبه گردید. اگرچه اختلاف معنیدار آماری بین غلظتهای انتخاب شده، از لحاظ درصد و زمان تحرک اسپرمها پس از انجمادزدایی وجود نداشت اما DMSO بهمیزان 12 و 15 درصد دارای درصد و زمان تحرک بیشتری بوده است. همچنین نتایج بهدست آمده بیانگر این مطلب است که افزایش غلظت DMSO از 8 درصد تا 15 درصد در نگهداری درازمدت اسپرم تاسماهی ایرانی تغییری در درصد سلولهای متحرک و مدت زمان تحرک رو به جلوی آنها ندارد. *- مسئول مکاتبه: maryam.ahmadi6075@gmail.com
چکیده شاهکولی (Alburnus chalcoides) یکی از ماهیان اقتصادی دریای خزر است. این ماهی جهت تخمریزی به رودخانهها و تالابهای منتهی به دریای خزر وارد میشود. مطالعه وضعیت همآوری یکی از شاخصهای مهم زیستی تولیدمثل ...
بیشتر
چکیده شاهکولی (Alburnus chalcoides) یکی از ماهیان اقتصادی دریای خزر است. این ماهی جهت تخمریزی به رودخانهها و تالابهای منتهی به دریای خزر وارد میشود. مطالعه وضعیت همآوری یکی از شاخصهای مهم زیستی تولیدمثل ماهیان میباشد. بههمین دلیل در بهار 1387 همآوری شاهکولی مهاجر به تالاب انزلی، رودخانههای سفیدرود، چمخاله و شیرود مورد بررسی قرارگرفت. برای این منظور از هر منطقه 33 قطعه شاهکولی صید شدند. طبق نتایج بهدست آمده بیشترین میانگین طول چنگالی ماهی 2/1±83/15 سانتیمتر، وزن 98/7±71/42 گرم، وزن گناد 81/1±54/5 گرم و همآوری مطلق 51/1132±84/4447 عدد تخمک مربوط به ماهی شاهکولی تالاب انزلی و کمترین آن بهترتیب معادل 81/0±41/13 سانتیمتر، 55/4±51/24 گرم، 88/0±54/3 گرم و 79/548±97/2613 عدد تخمک مربوط به ماهی شاهکولی رودخانه سفیدرود بود. بیشترین و کمترین میانگین همآوری نسبی بهترتیب 06/21±15/113 عدد و 51/22±06/101 عدد، مربوط به شاهکولی رودخانه شیرود و رودخانه چمخاله بود. بیشترین و کمترین میانگین تعداد تخمک در هر گرم از وزن بدن از آن ماهیان رودخانه چمخاله (72/255±48/898 عدد) و رودخانه سفیدرود (62/70±94/763 عدد) بود. بیشترین میانگین قطر تخمک 04/0±175/1 میلیمتر و شاخص گنادوسوماتیک 72/14 درصد مربوط به ماهی شاهکولی رودخانه سفیدرود و کمترین آن بهترتیب معادل 117/0±106/1 میلیمتر و 15/12 درصد، مربوط به ماهی شاهکولی رودخانه چمخاله بود. براساس آزمون کروسکال- والیس و منویتنی بین مناطق مختلف از لحاظ فاکتورهای مختلف زیستسنجی و همآوری تفاوتها معنیدار بودند.
چکیده
اثرات پنج تیمار غذایی خشک شامل کرم خونی، سیست آرتمیای ارومیه، پودرتوده آرتمیا ارومیه، پودر توده گـامـاروس و غـذای متـداول ماهـی سیـامی جنگـجو (پولکی) بر بـازده تکثـیر و تخمریـزی مـاهـی سیامی ...
بیشتر
چکیده
اثرات پنج تیمار غذایی خشک شامل کرم خونی، سیست آرتمیای ارومیه، پودرتوده آرتمیا ارومیه، پودر توده گـامـاروس و غـذای متـداول ماهـی سیـامی جنگـجو (پولکی) بر بـازده تکثـیر و تخمریـزی مـاهـی سیامی جنگجو (Betta splendens) طی یک دوره 30 روزه و در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار بررسی شد. کرتهای آزمایشی از 20 آکواریوم با ابعاد 30×30×40 سانتیمتر تشکیل شد و به هر یک از آنها یک جفت ماهی نر و ماده معرفی و بهمدت یک ماه با جیرههای غذایی آزمایشی تغذیه شدند. جهت آمادگی برای جفتگیری، نر و ماده هر کرت آزمایشی بهمدت 15 روز توسط حایلی شیشـهای جدا شده بودند. نتایج آزمایش حـاکی از آن بـود کـه تیمارهای غذایی پنجگانه در تعداد تخمکهای رهاشده، قطر تخمکها و درصد تفریخ تخمها سبب ایجاد اختلافات معنیدار نشدند، ولـی درعین حال، میانگین فاکتورهای ارزیابی شده نشان داد که قطـرتخمکها و تعداد آنها و نیز بازده تکثیر در مولدینی که با تیمار کرم خونی تغـذیه شده بودند بهتر از تیمارهای دیگر بود و تیمار غذای تجاری در مورد فاکتورهای فوقالذکر نتایج ضعیفتری را سبب شده بود.