چکیده
بهمنظور تعیین پارامترهای خونشناسی ماهی سوف حاجیطرخان (Perca fluviatilis) در فصل صید 1388، 125 قطعه ماهی سوف حاجیطرخان از تالاب انزلی توسط تور پره بهصورت تصادفی صید و بهصورت زنده به آزمایشگاه پژوهشکده ...
بیشتر
چکیده
بهمنظور تعیین پارامترهای خونشناسی ماهی سوف حاجیطرخان (Perca fluviatilis) در فصل صید 1388، 125 قطعه ماهی سوف حاجیطرخان از تالاب انزلی توسط تور پره بهصورت تصادفی صید و بهصورت زنده به آزمایشگاه پژوهشکده آبزیپروری آبهای داخلی کشور منتقل شدند. پس از بیومتری ماهیان، از آنها خونگیری بهعمل آمد. خون مورد نظر توسط سرنگ از ساقه دمی گرفته شده، سپس به ویالهایی شامل هپارین (ماده ضدانعقاد خون) ریخته و بهآرامی تکان داده شد. سپس پارامترهای خونشناسی با روشهای استاندارد آزمایشگاهی مورد سنجش قرار گرفت. نتایج پارامترهای هماتولوژیکال نشان داد که گلبول قرمز (4770000 عدد در میلیمترمکعب) بیشترین و مونوسیت (47/1 درصد) کمترین مقدار از فاکتورهای خونی را داشتند. مقایسه پارامترهای هماتولوژیکال مولدین نر و ماده نشان داد که ماهیان مولد نر و ماده از نظر میانگین متوسط هموگلوبین گلبولی (MCH)اختلاف معنیدار آماری داشتند (05/0P<)، ولی از نظر میانگینهایW.B.C Count ،R.B.C Count ،Hb،H.C.T،M.C.V،MCHC، Mon،Lym،Neu اختلاف معنیدار آماری نداشتند (05/0p>). نتایج نشان داد که در بین گروههای سنی از نظر میانگین فاکتورهای خونی بالا اختلاف معنیدار آماری وجود ندارد (05/0p>).
چکیده
این مطالعه برای ارزیابی اثرات آکوآمین- تی بر روی کنترل آلودگیهای قارچی، درصد چشمزدگی، تخمگشایی و بازماندگی تخم قزلآلای رنگینکمان (Onchorhynchus mykiss) بهمدت 29 روز انجام شد. هر تیمار شامل 3 تکرار ...
بیشتر
چکیده
این مطالعه برای ارزیابی اثرات آکوآمین- تی بر روی کنترل آلودگیهای قارچی، درصد چشمزدگی، تخمگشایی و بازماندگی تخم قزلآلای رنگینکمان (Onchorhynchus mykiss) بهمدت 29 روز انجام شد. هر تیمار شامل 3 تکرار و هر تکرار شامل 1650 عدد تخم در هر تراف کالیفرنیایی بود، بهطوریکه در تیمار شاهد از هیچگونه مواد ضدعفونی استفاده نشد ولی در تیمار 2 از اشعه ماوراءبنفش با طول موج 60 وات (روش معمول ضدعفونی آب کارگاههای تکثیر) و در تیمارهای 3 تا 5 از آکوآمین- تی با دوزهای 2، 3 و 4 گرم در لیتر استفاده شد. در طول دوره آزمایش، درصد قارچزدگی، چشمزدگی، تخمگشایی و درصد بازماندگی اندازهگیری شد. در پایان آزمایش، نتایج اختلاف معنیداری در فاکتورهای مورد بررسی در تیمارهای مختلف نشان داد، بهطوریکه تیمار آکوآمین- تی، 4 گرم در لیتر کمترین میزان قارچزدگی را در بین تیمارهای مختلف داشت (05/0P<) و همچنین تیمار آکوآمین- تی 3 گرم در لیتر بیشترین میزان درصد چشمزدگی، تخمگشایی و بازماندگی را نسبت به سایر تیمارهای مختلف از خود نشان داد (05/0P<). در نهایت، نتایج این آزمایش نشان داد که آکوآمین- تی 3 گرم در لیتر یک ماده مؤثر برای کاهش بار آلودگیهای قارچی در ترافهای تخم قزلآلای رنگینکمان میباشد و پیشنهاد میشود که مطالعات دیگری بر روی ضدعفونی این ماده بر روی تخم ماهیان دیگر انجام گیرد.
چکیده
در این پژوهش اثر عصاره الکلی بره موم زنبورعسل بر برخی پاسخهای ایمنی ماهی کپور معمولی Cyprinus carpio مورد برسی قرار گرفت. برای این منظور، 300 فینگرلینگ ماهی کپور (با وزن اولیه 10±50 گرم) به 4 گروه تقسیم ...
بیشتر
چکیده
در این پژوهش اثر عصاره الکلی بره موم زنبورعسل بر برخی پاسخهای ایمنی ماهی کپور معمولی Cyprinus carpio مورد برسی قرار گرفت. برای این منظور، 300 فینگرلینگ ماهی کپور (با وزن اولیه 10±50 گرم) به 4 گروه تقسیم شده و با جیره غذایی شاهد و سه غلظت 1/0، 25/0 و 5/0 درصد عصاره الکلی بره موم (در 3 تکرار) با خوراک مخلوط شده و ماهیها بهمدت 60 روز با این خوراک تغذیه گردیدند. نمونههای خون در روزهای 0، 20، 40 و 60 روز تهیه و فعالیت لیزوزیم سرم و قدرت باکتریکشی سرم، پروتئین تام، سطح آلبومین و گلوبولین سرم اندازهگیری گردیدند. در انتهای دوره، تست رویارویی باکتریایی با باکتری Aeromonas hydrophila انجام شد و میزان تلفات بهمدت 10 روز ثبت گردید. نتایج پژوهش نشان داد که جیره 5/0 درصد عصاره الکلی بره موم باعث افزایش معنیدار در لایزوزیم سرم، پروتئین کل و گلوبولین میگردد (05/0P<). تلفات بعد از تست رویارویی باکتریایی با باکتری آئروموناس هیدروفیلا نیز در تیمار 5/0 درصد عصاره الکلی بره موم کاهش معنیداری نسبت به تیمار شاهد نشان داد ولی در تیمار 25/0 و 1/0 درصد تلفات معنیداری مشاهده نگردید (05/0P>). با توجه به نتایج بهدست آمده میتوان نتیجهگیری کرد که مناسبترین غلظت عصاره الکلی بره موم در جیره برای تحریک ایمنی و افزایش مقاومت در برابر تست رویارویی باکتریایی در ماهی کپور معمولی، غلظت 5/0 درصد میباشد.
چکیده
این پژوهش بهمنظور ارزیابی تأثیر سطوح مختلف پربیوتیک مانانالیگوساکارید بر شاخصهای رشد، بازماندگی و ترکیب بدن ماهی خواجو (Schizothorax zarudnyi) بهمدت 45 روز انجام گرفت. آزمایش با استفاده از طرح کاملاً ...
بیشتر
چکیده
این پژوهش بهمنظور ارزیابی تأثیر سطوح مختلف پربیوتیک مانانالیگوساکارید بر شاخصهای رشد، بازماندگی و ترکیب بدن ماهی خواجو (Schizothorax zarudnyi) بهمدت 45 روز انجام گرفت. آزمایش با استفاده از طرح کاملاً تصادفی شامل سطوح صفر (شاهد)، 1، 2 و 3 گرم پربیوتیک مانانالیگوساکارید بهازای هر کیلوگرم جیره تجاری (35 درصد پروتئین و 12 درصد چربی) در قالب 4 تیمار با 3 تکرار طراحی شد. آزمایش نام برده درون مخازن پلاستیکی 1600 لیتری شامل 600 لیتر آب اجرا شد. در هر مخزن، تعداد 11 عدد ماهی خواجو با میانگین وزنی 45/3±11/64 گرم ذخیرهسازی و روزانه با غذای دستی در دو وعده تغذیه شدند. با توجه به نتایج بهدست آمده تفاوت معنیداری از نظر رشد و کارایی تغذیه در بین تیمارهای شاهد و شامل MOS بهدست آمد، بهطوریکه در فاکتورهای نسبت کارایی پروتئین و میانگین وزن هفتگی اختلاف معنیدار مشاهده شد (05/0P<) و تیمار 3 گرم مانانالیگوساکارید در کیلوگرم جیره بیشترین میزان این شاخصها را به خود اختصاص داد. شاخص قیمت و ضریب تبدیل غذایی در ماهیانی که با غذای شامل 2 و 3 گرم پربیوتیک مانانالیگوساکارید در کیلوگرم جیره تغذیه شدند بهطور معنیداری (05/0>P) پایینتر از گروه شاهد بود. در طول دوره آزمایش، ماهیان همه تیمارها سالم بودند و هیچگونه تلفاتی اتفاق نیفتاد. نتایج نشان داد که افزودن مانانالیگوساکارید به جیره در سطح 3 گرم در کیلوگرم جیره باعث افزایش معنیدار در مقدار پروتئین لاشه شده است (05/0P<). بیشترین و کمترین میزان پروتئین لاشه بهترتیب در سطح 3 گرم و گروه شاهد مشاهده شد. همچنین در میزان چربی و خاکستر اختلاف معنیداری بین تیمارها مشاهده شد که بیشترین میزان چربی در تیمار 1 گرم پربیوتیک مانانالیگوساکارید در کیلوگرم جیره و بیشترین میزان خاکستر در تیمار 3 گرم پربیوتیک مانانالیگوساکارید در کیلوگرم جیره بهدست آمد (05/0P<)، اما تفاوت معنیداری در میزان رطوبت لاشه در بین تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد. نتایج بهدست آمده مشخص نمود که افزودن 3 گرم پربیوتیک مانانالیگوساکارید در هر کیلوگرم جیره غذایی ماهی خواجو میتواند در بهبود عملکرد رشد، تولید نهایی و ترکیب مغذی بدن (میزان پروتئین لاشه ماهی) مؤثر واقع شود و این پربیوتیک میتواند بهعنوان یک مکمل مناسب برای جیره غذایی ماهی خواجو مد نظر قرار گیرد.
چکیده
هدف از این مطالعه بررسی تنوع، تراکم و فراوانی فون ماکروبنتوزهای رودخانه تجن در محدوده کارخانه چوب و کاغذ مازندران، ساری بود. نمونهبرداری از ماکروبنتوزها بهصورت ماهانه از مرداد 1390 تا تیر 1391 ...
بیشتر
چکیده
هدف از این مطالعه بررسی تنوع، تراکم و فراوانی فون ماکروبنتوزهای رودخانه تجن در محدوده کارخانه چوب و کاغذ مازندران، ساری بود. نمونهبرداری از ماکروبنتوزها بهصورت ماهانه از مرداد 1390 تا تیر 1391 در 6 ایستگاه، توسط نمونهبردار سوربر انجام شد. در این مطالعه، 16 خانواده متعلق به 7 راسته و 3 رده از ماکروبنتوزها مورد شناسایی و شمارش قرار گرفت. بیشترین درصد فراوانی در تمامی ایستگاهها متعلق به خانوادههای Baetidae و Hydropsychidae بوده و کمترین فراوانی متعلق به خانوادههای Limonidae، Cordulegasteridae، Polycentropodidae، Platycenmidae، Chloroperlidae میباشد. بالاترین میزان شاخص هیلسنهوف در ایستگاه 6 در فصل بهار (پاییندست) و کمترین میزان آلودگی در ایستگاه 4 (انشعاب فرعی رودخانه سالار دره به رودخانه تجن) در فصل زمستان بود. با توجه به نتایج، میزان میانگین تنوع و تراکم در فصول گرم سال افزایش و در فصول سرد سال کاهش یافت. همچنین از نظر بعد مکانی، بیشترین تنوع و تراکم متعلق به ایستگاه 1 (در بالادست رودخانه) و کمترین تنوع و تراکم کفزیان در ایستگاه 3 (بعد از ورود پساب کارخانه چوب و کاغذ مازندران) دیده میشود که بیانگر تأثیر پساب کارخانه چوب و کاغذ بر روی جوامع کفزیان است.
چکیده
در این بررسی، زیتوده و فراوانی طولی ذخایر گربهماهی بزرگ (Arius thalassinus) در پاییز و تابستان در آبهای دریای عمان محدوده استان سیستان و بلوچستان به روش مساحت جاروب شده بررسی گردید. محدوده اجرای پروژه ...
بیشتر
چکیده
در این بررسی، زیتوده و فراوانی طولی ذخایر گربهماهی بزرگ (Arius thalassinus) در پاییز و تابستان در آبهای دریای عمان محدوده استان سیستان و بلوچستان به روش مساحت جاروب شده بررسی گردید. محدوده اجرای پروژه از منطقه میدانی با طول جغرافیایی 58 درجه و 55 دقیقه شرقی تا منطقه خلیج گواتر با طول جغرافیایی 61 درجه و 30 دقیقه شرقی بود. این محدوده از میدانی تا سمت خلیج گواتر به 5 منطقه تقسیم گردید. فاصله هر منطقه 30 دقیقه طول جغرافیایی (فقط شرقی، 35 دقیقه) بود. هر منطقه به 4 لایه عمقی 20-10، 30-20، 50-30 و 100-50 متری (1A، 2A، 3A و 4A) بود. در هر گشت تحقیقاتی، 65 ایستگاه تعیین و با تور ترال کف بهمدت 1 ساعت در هر ایستگاه با شناور تحقیقاتی فردوس 1 تورکشی صورت گرفت. نمونههای گربهماهی توزین و بیومتری شده و توده زنده این گونه به تفکیک عمق و منطقه تخمین زده شد. نتایج نشان داد که مجموع توده زنده گربهماهی بزرگ در فصل تابستان 2/792 تن برآورد گردید. بهطوریکه در لایههای 20-10، 30-20، 50-30 و 100-50 متر، میزان بیوماس بهترتیب 3/421، 7/261، 3/109 و در لایه 100-50 متری صید نشده بود. همچنین در پاییز، 2/1495 تن بود که در لایههای 20-10، 30-20، 50-30 و 100-50 متر، میزان بیوماس بهترتیب 3/574، 8/158، 6/241 و 5/520 تن بود. بررسی مقادیر صید در واحد مساحت نشان داد که وضعیت صیادی این گونه بسته به فصل گرم یا سرد از استراتژی خاصی پیروی میکند، بنابراین توصیه میگردد از ابزار مناسب صید استفاده گردد.
چکیده
فیلم پروتئینی زیست تخریبپذیر از طریق همراهی اسانس دارچین در غلظتهای 4/0، 8/0 و 5/1 درصد حجمی/ حجمی با کنسانتره پروتئین آب پنیر ساخته شد. سپس فعالیت ضدمیکروبی آن در برابر 6 باکتری و یک قارچ شامل Lactobacillus ...
بیشتر
چکیده
فیلم پروتئینی زیست تخریبپذیر از طریق همراهی اسانس دارچین در غلظتهای 4/0، 8/0 و 5/1 درصد حجمی/ حجمی با کنسانتره پروتئین آب پنیر ساخته شد. سپس فعالیت ضدمیکروبی آن در برابر 6 باکتری و یک قارچ شامل Lactobacillus lactis (PTCC 1366)،Streptococcus agalactiae (PTCC 1768)،Pseudomonas putida (PTCC 1694)، Esherichia coli (PTCC 3315)، Listeria monocytogenes (PTCC 1163)، Bacillus subtilis (ATCC 465) و قارچ Candida albicans مورد بررسی قرار گرفت. فیلمهای شامل اسانس دارچین فعالیت ضدباکتریایی معنیداری را در برابر باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی و نیز اثرات بازداری معنیداری را در مقابل قارچ مورد بررسی نشان دادند. در روکشها و محلول تشکیلدهنده فیلم ناحیه بازداری با افزایش غلظت اسانس دارچین در ماتریکس پلیمر افزایش پیدا کرد (05/0P<). بهطورکلی ناحیه بازداری محلول تشکیلدهنده فیلم بالاتر از روکشها بود. براساس نتایج، پوشش کنسانتره پروتئین آب پنیر شامل 5/1 درصد اسانس دارچین برای ارزیابی میکروبی گوشت فیلماهی در شرایط سرد نگهداری (4 درجه سانتیگراد) استفاده شد که توانست از رشد باکتریهای کل و باکتریهای سرماگرا فیله جلوگیری نماید.
چکیده
ماهی شوریده دهان سیاه (Atrobucca nibe) بهعنوان یک ذخیره جدید و ارزشمند در آبهای مزوپلاژیک دریای عمان تلقی میگردد. در این پژوهش، ترکیبات عناصر معدنی کمیاب (شامل آهن، مس، روی و منگنز) و فراوان (شامل ...
بیشتر
چکیده
ماهی شوریده دهان سیاه (Atrobucca nibe) بهعنوان یک ذخیره جدید و ارزشمند در آبهای مزوپلاژیک دریای عمان تلقی میگردد. در این پژوهش، ترکیبات عناصر معدنی کمیاب (شامل آهن، مس، روی و منگنز) و فراوان (شامل کلسیم، منیزیم، پتاسیم و سدیم) توسط روش هضم ماکرویو و دستگاه جذب اتمی و همچنین سطوح اسیدهای آمینه (با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا) در بخش خوراکی عضله ماهی محاسبه شدند. در میان عناصر فراوان، بیشترین و کمترین غلظت نسبت به سایر عناصر بهترتیب مربوط به پتاسیم (314/0±67/168 قسمت در میلیون) و کلسیم (028/0±82/11 قسمت در میلیون) مشاهده شد (05/0P˂). ترتیب غلظت عناصر کمیاب بهصورت آهن> روی> مس> منگنز بر حسب میلیگرم در کیلوگرم وزن خشک در ماهیچه ماهی ثبت شد. مجموع اسیدهای آمینه ضروری و غیرضروری بهترتیب 230/0±96/8 و 218/0±71/9 گرم در 100 گرم وزن تر محاسبه شد. در بین اسیدهای آمینه شناسایی شده، بیشترین میزان را گلوتامیک اسید (269/0±73/3 گرم در 100 گرم وزن تر) به خود اختصاص داد (05/0P˂). تجزیه و تحلیلها نشان داد که گوشت این ماهی میتواند یک منبع ارزشمند از آهن، روی و اسیدهای آمینه ضروری باشد. همچنین میزان غلظت فلزات سنگین نیز در عضلات کمتر از سطوح قابلقبول استانداردهای جهانی مشاهده شد.