چکیده
اثر تیمارهای مختلف انجمادزدایی (یخچال، آب، دمای محیط، و مایکروویو) روی ویژگیهای شیمیایی (تیوباربیتوریک اسید، اسیدهای چرب آزاد و ترکیب اسید چرب)، بیوشیمیایی (pH و آبچک) و حسی ماهی سفید دریای خزر، ...
بیشتر
چکیده
اثر تیمارهای مختلف انجمادزدایی (یخچال، آب، دمای محیط، و مایکروویو) روی ویژگیهای شیمیایی (تیوباربیتوریک اسید، اسیدهای چرب آزاد و ترکیب اسید چرب)، بیوشیمیایی (pH و آبچک) و حسی ماهی سفید دریای خزر، (Rutilus frisii kutum) منجمد انجام پذیرفت. مقادیر اسیدهای چرب چند غیراشباعی، نسبت اسیدهای چرب چند غیراشباع به اسیدهای چرب اشباع، نسبت مجموع ایکوزاپنتائونیک اسید و دوکوزاهگزائونیک اسید به پالمتیک اسید، pH و بار میکروبی نسبت به نمونههای تازه (غیرمنجمد) بهعنوان نمونه شاهد بهطور معنیداری کاهش یافت (05/0P<). مقادیر تیوباربیتوریک اسید، اسیدهای چرب آزاد، اسیدهای چرب اشباع و اسیدهای چرب تک غیراشباع نسبت به نمونههای تازه (غیرمنجمد) بهعنوان نمونه شاهد بهطور معنیداری افزایش یافت (05/0P<). همچنین نتایج ارزیابی حسی بیانگر افت کیفیت نمونههای انجمادزدایی شده در مقایسه با نمونه شاهد بوده (05/0P<) است. پایینترین مقادیر شاخصهای شیمیایی، بیوشیمیایی و نمره بوی آبشش در نمونههای انجمادزدایی شده در آب مشاهده شد. بنابراین براساس نتایج بهدست آمده از این پژوهش، انجمادزدایی در آب مناسبترین روش برای ماهی سفید دریای خزر منجمد میباشد و در حفظ کیفیت ماهی سفید نقش بهسزایی دارد.
چکیده
ایمونوژن پریبیوتیکی تجاری است که محصول یک ترکیب طبیعی شامل چندین ماده محرک مانند بتاگلوکان و مانانالیگوساکارید که بهعنوان مکمل غذایی در آبزیپروری مورد استفاده قرار میگیرد. این پژوهش ...
بیشتر
چکیده
ایمونوژن پریبیوتیکی تجاری است که محصول یک ترکیب طبیعی شامل چندین ماده محرک مانند بتاگلوکان و مانانالیگوساکارید که بهعنوان مکمل غذایی در آبزیپروری مورد استفاده قرار میگیرد. این پژوهش که بهمنظوربررسیبرخی پارامترهای ایمنی ماهی شیربت (Barbus grypus) صورت پذیرفت، تعداد 360 قطعه بچهماهی شیربت با وزن متوسط 2±35 گرم بهطور تصادفی به 4 تیمار (هر تیمار در 3 تکرار) تقسیم گردیدند، تیمارها بهترتیب با خوراک شامل ایمونوژن با سطوح، صفر، 5/0، 1 و 5/1 درصد بهمدت 90 روز تغذیه شدند و در روزهای 30، 60 و 90 اقدام به خونگیری و اندازهگیری میزان لایزوزیم سرم، قدرت باکتریکشی سرم و میزان ایمونوگلبولین تام سرم گردید. بررسی فعالیت لایزوزیم سرم ماهیان نشان داد که فعالیت لایزوزیم سرم ماهیان تیمار تغذیه شده با 1 و 5/1 درصد ایمونوژن نسبت به گروه شاهد افزایش داشت اما از نظر آماری معنیدار نبود (05/0P>). میزان قدرت باکتریکشی سرم نیز در تیمار 5/1 درصد ایمونوژن در برخی مراحل نمونهگیری نسبت به تیمار کنترل افزایش معنیداری داشت (05/0P<). اما بررسی میزان ایمونوگلبولین تام سرم هیچگونه تفاوت معنیداری را نشان نداد (05/0P>). نتایج این مطالعه نشان داد که برخی سطوح مختلف پریبیوتیک، بهبود پاسخ ایمنی ماهی (افزایش فعالیت لیزوزیم و قدرت باکتریکشی سرم) را به دنبال دارد اما مطالعات بیشتر، در زمینه استفاده از سطوح دیگر ایمنوژن لازم است تا این پریبیوتیک بتواند بهعنوان مکمل غذایی مناسب در جیره غذایی ماهی شیربت استفاده گردد.
چکیده
این مطالعه بهمنظور شناسایی گروههای مختلف زئوپلانکتون (هولوپلانکتون)، پراکنش، تعیین تراکم و زیتوده آنها در 4 فصل و در اعماق مختلف آب در سال 1388 بوده است. نمونهبرداری توسط تور زئوپلانکتونگیر ...
بیشتر
چکیده
این مطالعه بهمنظور شناسایی گروههای مختلف زئوپلانکتون (هولوپلانکتون)، پراکنش، تعیین تراکم و زیتوده آنها در 4 فصل و در اعماق مختلف آب در سال 1388 بوده است. نمونهبرداری توسط تور زئوپلانکتونگیر 100 میکرون و بهصورت کشش عمودی، در 8 ترانسکت از آستارا تا بندرترکمن در ایستگاههایی با اعماق 5، 10، 20، 50 و 100 متر انجام شد. در این پژوهش گروههای Copepoda، Rotatoria، Protozoa و Cladocera مشاهده شدند. بیشترین تراکم زئوپلانکتون در فصل بهار 8743 عدد در مترمکعب و 71/38 میلیگرم در مترمکعب در عمق 5 متر، در تابستان 7924 عدد در مترمکعب و 23/71 میلیگرم در مترمکعب در عمق 10 متر، در پاییز 7773 نمونه در مترمکعب و 75/41 میلیگرم در مترمکعب در عمق 5 متر و در زمستان 20025 نمونه در مترمکعب و 80/323 میلیگرم در مترمکعب در عمق ساحلی 5 متر بود. تراکم زئوپلانکتون از ساحل به سمت اعماق دریا کاهش داشت. بررسی آماری در فصلهای مختلف سال نشان میدهد که بین تراکم زئوپلانکتون در اعماق نمونهبرداری در تمام فصلهای اختلاف معنیدار وجود داشته است (05/0P<).
چکیده
برای بررسی میزان ابتلاء کپور سرگنده (Aristhichthys nobilis) به انگل لرنهآ در فصل گرم سال در استخرهای پرورشی منطقه شوشتر استان خوزستان از مجموع چهار مزرعه 275 عدد ماهی بهوسیله تور ماهیگیری صید و در ظروف ...
بیشتر
چکیده
برای بررسی میزان ابتلاء کپور سرگنده (Aristhichthys nobilis) به انگل لرنهآ در فصل گرم سال در استخرهای پرورشی منطقه شوشتر استان خوزستان از مجموع چهار مزرعه 275 عدد ماهی بهوسیله تور ماهیگیری صید و در ظروف شامل فرمالین 10 درصد به آزمایشگاه دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون منتقل گردید. پس از شناسایی انگل لرنهآ بهوسیله کلیدهای شناسایی انگلی عملیات زیستسنجی بر روی ماهیان آلوده به انگل انجام گرفت. نتایج بررسی نشان داد که از 275 ماهی صید شده، 78 ماهی آلوده به انگل لرنهآ بودند که 36/28 درصد از کل ماهیان صید شده را تشکیل میدهد. بین طول کل و وزن ماهیان با تعداد ضایعات روی بدن و همچنین بین تعداد ضایعات و ضریب چاقی ماهیان رابطه معنیدار یافت نشد (05/0P>).
چکیده
این مطالعه با هدف تعیین فاکتورهای مؤثر بر رفتار صدفگزینی خرچنگ منزوی، Clibanarius signatus در 6 ایستگاه واقع در ناحیه جزر و مدی جزیره هرمز انجام پذیرفت. نمونهبرداری از تابستان 1389 تا بهار 1390 و بهصورت ...
بیشتر
چکیده
این مطالعه با هدف تعیین فاکتورهای مؤثر بر رفتار صدفگزینی خرچنگ منزوی، Clibanarius signatus در 6 ایستگاه واقع در ناحیه جزر و مدی جزیره هرمز انجام پذیرفت. نمونهبرداری از تابستان 1389 تا بهار 1390 و بهصورت فصلی انجام شد. نمونهها به تفکیک هر ایستگاه در اتانول 70 درصد تثبیت و به آزمایشگاه منتقل شدند. صدفهای اشغال شده توسط هر یک از نمونهها در حد گونه مورد شناسایی قرار گرفتند. 5 فاکتور زیستسنجی خرچنگ منزوی (طول ناحیه سر- سینه، طول سپر، طول چنگک، ارتفاع چنگک و وزن خرچنگ منزوی) و 5 فاکتور زیستسنجی طول صدف، عرض صدف، طول دهانه صدف، عرض دهانه صدف و وزن صدف در صدفهای اشغال شده در هر یک از فصلهای اندازهگیری و همبستگی میان آنها با آزمون پیرسون بررسی شد. براساس نتایج این پژوهش، این خرچنگ منزوی در فصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان بهترتیب از 20، 17، 25 و 22 گونه صدف شکمپا استفاده میکند. تعدد صدفهای اشغال شده در فصلهای مختلف نشان داد که صدفگزینی این خرچنگ منزوی براساس انتخاب گونه یا گونههای خاص شکمپا نیست. بیشترین همبستگی میان عرض صدف و طول ناحیه سر- سینه در خرچنگ منزوی مشاهده شد. نتایج نشان داد همبستگی میان تمامی فاکتورهای اندازهگیری شده در سطح معنیداری وجود دارد (01/0P<) که این امر نشان میدهد خرچنگ منزوی C. signatus صدفگزینی کاملاً بهینه داشته و صدفهای مناسب در دسترس این گونه میباشد.
چکیده تعیین و اندازهگیری آفتکشهای ارگانوکلره در رسوبات مناطق جنوبی دریای خزر (سواحل مازندران) با توجه به اهمیت تغذیه ماهیان کفزیخوار طی دو فصل بهار و تابستان سال 1387 در اعماق 10 متری در چهار منطقه ...
بیشتر
چکیده تعیین و اندازهگیری آفتکشهای ارگانوکلره در رسوبات مناطق جنوبی دریای خزر (سواحل مازندران) با توجه به اهمیت تغذیه ماهیان کفزیخوار طی دو فصل بهار و تابستان سال 1387 در اعماق 10 متری در چهار منطقه تنکابن، نوشهر، بابلسر و امیرآباد صورت پذیرفت. نتایج حاصله از بررسی ترکیبات ارگانوکلره نشان داد، حداکثر غلظت ترکیبات لیندان، د.د.ت، د.د.ایی، دیلدرین، هپتاکلر، بتا- بنزن هگزاکلراید، بتا- اندوسولفان، اندرین بهترتیب 43/4، 76/0، 74/0، 74/0، 22/0، 11/0، 10/0 و 04/0 بر حسب میلیگرم بر کیلوگرم (وزن خشک) بوده است. حداقل غلظت مشاهده شده مربوط به ترکیبات د.د.ت، د.د.ایی، دیلدرین، بتا- بنزن هگزاکلراید، لیندان، بتا- اندوسولفان و هپتاکلر بهترتیب 06/0، 03/0، 05/0، 04/0، 05/0، 03/0 و 06/0 بر حسب میلیگرم بر کیلوگرم (وزن خشک) بوده است. بررسی آماری نشان داد که رابطه معنیداری بین غلظت ترکیبات سموم ارگانوکلره و ایستگاههای مختلف برقرار نبوده است (05/0P>). اما سموم د.د.ت و دیلدرین و د.د.ایی دارای ضریب همبستگی قوی در فصلهای مختلف را دارا بوده است. در این مطالعه، بیشترین درصد ترکیبات شیمیایی و حداکثر غلظتی سموم پایدار در فصل کشاورزی مشاهده گردید.
چکیده
در این پژوهش، اثر عصاره گیاه صبر زرد (Aleo vera) بر شاخصهای رشد ماهی شیربت (Barbus grypus) مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور سه غلظت 1/0، 2/0 و 5/0 درصد عصاره گیاه آلوئهورا (در 3 تکرار) با خوراک مخلوط شده و ماهیها ...
بیشتر
چکیده
در این پژوهش، اثر عصاره گیاه صبر زرد (Aleo vera) بر شاخصهای رشد ماهی شیربت (Barbus grypus) مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور سه غلظت 1/0، 2/0 و 5/0 درصد عصاره گیاه آلوئهورا (در 3 تکرار) با خوراک مخلوط شده و ماهیها بهمدت 60 روز با این خوراکها تغذیه گردیدند. شاخصهای رشد شامل افزایش وزن، افزایش طول، فاکتور وضعیت، خوراک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی، ضریب رشد ویژه، نسبت بازده پروتئین و کارایی غذا اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که تغذیه ماهی شیربت با عصاره آلوئهورا 2/0 درصد باعث افزایش معنیدار در شاخص کیفیت، ضریب رشد ویژه و افزایش وزن میگردد (05/0P<). همچنین تیمار 5/0 درصد باعث افزایش شاخص کیفیت گردید (05/0P<). تجویز خوراکی غلظتهای مختلف آلوئهورا بر ضریب تبدیل غذایی، نسبت بازده پروتئین، مقایسه کارایی خوراک تفاوت معنیداری بین تیمارها نسبت به گروه شاهد مشاهده شد (05/0P<). بهطورکلی میتوان گفت مناسبترین غلظت آلوئهورا در خوراک برای تحریک رشد، 2/0 و 5/0 درصد میباشد.
چکیده سرخ کردن عمیق تحت خلأ یک فناوری جدید است که میتواند برای بهبود ویژگیهای کیفی مواد غذایی سرخشده مورد استفاده قرار گیرد چرا که در آن دماهای پایینتری برای سرخ کردن استفاده میشود و قرار گرفتن ...
بیشتر
چکیده سرخ کردن عمیق تحت خلأ یک فناوری جدید است که میتواند برای بهبود ویژگیهای کیفی مواد غذایی سرخشده مورد استفاده قرار گیرد چرا که در آن دماهای پایینتری برای سرخ کردن استفاده میشود و قرار گرفتن مواد غذایی در معرض اکسیژن هنگام سرخ شدن در حداقل است. در این پژوهش فرایندهای سرخ کردن تحت خلأ و در شرایط اتمسفری برای فرآورده فیله ماهی مقایسه شدند. دو فشار سرخ کردن (فشار 325/101 و 1/70 کیلو پاسکال) و سه نیروی پیشران حرارتی (اختلاف دمای 50، 70 و 90 درجه سانتیگراد بین روغن و نقطه جوش آب در هر فشار) مورد استفاده قرار گرفت تا تأثیر این شرایط بر جذب روغن و افت رطوبت مورد بررسی قرار گیرد. افت رطوبت و جذب روغن در فیله ماهی بهطور معنیداری تحتتأثیر دما و فشار سرخ کردن قرار داشتند. نتایج نشان داد که محتوای رطوبت با افزایش دما و فشار سرخ کردن کاهش مییابد اما محتوای چربی افزایش مییابد. بین جذب روغن و افت رطوبت در شرایط اتمسفری و تحت خلأ یک ارتباط قوی مشاهده شد. مشخص شد که سرخ کردن تحت خلأ یک روش مناسب است که میتواند موجب کاهش جذب روغن طی سرخ کردن فیله کفال طلایی شود.
چکیده پروژسترون هورمون استروییدی میباشند که نقش مهمی در کنترل تولیدمثل و بلوغ جنسی در ماهیان دارد. این پژوهش با هدف بررسی تغییرات هورمون پروژسترون در جنس ماده کپور هندی روهو (Labeo rohita) طی سالهای 1389 تا ...
بیشتر
چکیده پروژسترون هورمون استروییدی میباشند که نقش مهمی در کنترل تولیدمثل و بلوغ جنسی در ماهیان دارد. این پژوهش با هدف بررسی تغییرات هورمون پروژسترون در جنس ماده کپور هندی روهو (Labeo rohita) طی سالهای 1389 تا 1390 در شرایط اقلیمی استان خوزستان در فصلهای مختلف انجام شد. بهمنظور تعیین مقدار هورمونهای جنسی در پلاسما، نمونهبرداری فصلی از 40 عدد ماهی مولد روهو (80±1200 گرم) که با نسبت جنسی 1:1 در 3 استخر خاکی به ابعاد 1700 مترمربع ذخیرهسازی شده بودند، صورت پذیرفت. در هر فصل از 10 عدد ماهی خونگیری (از طریق ساقه دمی) بهعمل آمده و پس از انجام مراحل آزمایشگاهی سنجش هورمون به روش رادیوایمونواسی (RIA) صورت پذیرفت. میانگین وزن ماهیان ماده در فصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان بهترتیب 58/69±5/1207، 01/387±2464، 42/378±2718 و 5/102±25/2511 گرم محاسبه شد. میانگین میزان پروژسترون در ماهیان ماده در فصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان بهترتیب 04/0±027/0، 02/0±16/0، 01/0±86/0 و 05/0±56/0 نانوگرم در میلیلیتر بود (001/0p <). بالاترین و پایینترین میزان هورمون پروژسترون در ماهیان ماده روهو در فصل پاییز و تابستان مشاهده گردید (001/0p <).