نوع مقاله : علمی پژوهشی
چکیده
چکیده
در این تحقیق که در یک مزرعه تکثیر قزلآلای رنگینکمان در استان کهکیلویه و بویراحمد انجام شد، عملکرد تکثیر قزلآلای رنگینکمان از طریق افزودن سطوح مختلف آستاگزانتین با دو منبع سنتتیک و جلبکی (Haematococcus pluvialis) به جیره غذایی مولدین ماده مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، آستاگزانتین سنتتیک در سه سطح 40، 80 و 120 میلیگرم بر کیلوگرم غذا و آستاگزانتین جلبکی معادل 5/1% سطوح منبع سنتتیک، بهترتیب بهمقدار 67/2، 33/5 و 8 گرم بر کیلوگرم غذا مورد استفاده قرار گرفت. در این تحقیق، هفت جیره آزمایشی شامل شش تیمار در سطوح و منابع مختلف آستاگزانتین (T1-T6) و یک تیمار شاهد (بدون آستاگزانتین) در نظر گرفته شد. تعداد 140 مولد ماده 4-3 ساله قزلآلا بهمدت 120 روز قبل از شروع فصل تخمریزی، از طریق جیرههای آزمایشی تغذیه شدند. مولدین مورد مطالعه در حین انجام تکثیر و پس از آن از نظر برخی شاخصها نظیر قطر تخم، هماوری، درصد لقاح، بازماندگی تخم، درصد چشمزدگی و قابلیت تخمهگشایی تخم مورد بررسی و مطالعه قرار گرفتند. از لحاظ میزان هماوری، درصد چشمزدگی و تعداد تخم در گرم، بین تیمارها اختلاف معنیدار مشاهده شد (05/0p<)، در حالیکه در موردشاخصهای قطر تخم ودرصد لقاح اختلاف بین تیمارها معنیدار نبود (05/0p>). با افزایش سطوح آستاگزانتین از 40 به 120 میلیگرم در کیلوگرم در هر دو منبع سنتتیک و جلبکی، درصد چشمزدگی و تخمگشایی افزایش یافت، ضمن آنکه درصد چشمزدگی در مولدینی که از آستاگزانتین جلبکی تغذیه کرده بودند بهمراتب بهتر بود. براساس نتایج بهدست آمده، بهترین عملکرد تکثیر مربوط به تیمار 3 با سطح 8 گرم بر کیلوگرم جلبک هماتوکوکوس بود. بهبود آسیبهای جلدی اولیه، عدم بروز بیماری و تلفات و همچنین شادابی و خوشرنگی مولدین از جمله مشاهدات ظاهری در طول انجام این تحقیق بود. بطورکلی، نتایج این تحقیق نشان داد که کاربرد آستاگزانتین باعث بهبود عملکرد تکثیر قزلآلای رنگینکمان میشود، ضمن آنکه آستاگزانتین جلبکی بهدلیل دارا بودن سایر مکملهای غذایی، از برتری قابل توجهی نسبت به آستاگزانتین سنتتیک در بهبود عملکرد تکثیر و سلامتی مولدین ماده قزلآلا برخوردار میباشد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of synthetic and algal astaxanthin on the reproduction efficiency of female rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
چکیده [English]
Abstract
This research was conducted in a trout farm in Kohkiloyeh and Boyer-Ahmad Province. The main object of this study was comparing of two sources of astaxanthin (synthetic or algae, Haematococcus pluvialis) in feed on reproduction efficiency of rainbow trout. So, algal astaxanthin (Haematococcus pluvialis) in the three levels of 2.67, 3.55 and 8gr/kg food (T1,T2, T3) and synthetic source in three levels of 40, 80 and 120mg/kg food in diet (T4, T5, T6) examined on 140 trout broods (3-4 years) for 4 months, before the spawning season. Therefore, it was considered 7 groups consisting 6 treatments of two different astaxanthin sources and a control (without astaxanthin). Reproduction efficiency analyzed through reproduction indices such as egg diameter, fecundity, fertilization, survival, hatching and eyed egg rates. Significant difference between treatments in terms of fecundity, eyed eggs rate and the number of eggs per gram was observed (p<0.05). Although in some factors such as egg diameter and fertilization rate, no significant differences was observed. By increasing level of astaxanthin in both sources of algal and synthetic, hatching and eyed egg rates increased from 40mg/l to 120mg/l, but the effect of alga source on these indices was more perfect. Considering the results, the best result related to treatment of 8gr/kg alga (T3). Observations during this research indicated no disease and mortality and also proper coloration and freshness of fishes. Overall the results asserted that the application of astaxanthin improves reproduction performance of rainbow trout. It also concluded that natural astaxanthin (Haematococcus pluvialis) for the reason that contains supplementary nutritious, is extraordinary preferable than synthetic astaxanthin to improve reproductions indices and egg quality of female rainbow trout.
کلیدواژهها [English]
- Keywords: Rainbow trout
- Astaxanthin, Haematococcus pluvialis
- Reproduction efficiency
- egg quality