چکیده
سموم ارگانوفسفره پرمصرفترین سموم آفتکش کشاورزی در کل جهان میباشند. مهمترین اثر زیستمحیطی این سموم مربوط به اثر آنها بر موجودات غیر هدف میباشد. موجودات آبزی، به ویژه ...
بیشتر
چکیده
سموم ارگانوفسفره پرمصرفترین سموم آفتکش کشاورزی در کل جهان میباشند. مهمترین اثر زیستمحیطی این سموم مربوط به اثر آنها بر موجودات غیر هدف میباشد. موجودات آبزی، به ویژه ماهیها بیشتر از سایر موجودات در معرض مسمومیت با سموم میباشند. در این تحقیق، سمیت حاد چهار سم پرمصرف ارگانوفسفره شامل دیازینون، مالاتیون، تریکلروفن و کلرپیریفوس در ماهی بومیشیربت، Barbus grypusارزیابی و مقایسه گردید. به این منظور از روش OECD برای تعیین سمیت حاد این سموم در ماهی شیربت استفاده شد. در مورد هر سم، حداکثر 8 غلظت افزایشی از سم در نظر گرفته شده و تعداد 10 ماهی به هر غلظت اضافه شده (تمام آزمایشات در سه تکرار انجام گرفت) و تلفات بصورت روزانه تا 96 ساعت ثبت گردیده و نتایج بوسیله نرمافزار پروبیت آنالیز شد. در نهایت 50LC بعد از 24، 48، 72 و 96 ساعت در مورد هر سم مشخص گردید. سپس حداکثر غلظت قابل قبول (MAC) هر سم نیز محاسبه گردید. نتایج نشان داد که سمیت چهار سم مورد بررسی در ماهی شیربت متفاوت بوده بطوریکه LC50 96 ساعته در مورد چهار سم دیازینون، مالاتیون، تریکلروفن و کلرپیریفوس در ماهی بومی شیربت بهترتیب برابر 698/6، 314/0، 75/16 و 052/0 میلیگرم در لیتر بود. در بین چهار سم مورد بررسی، تریکلروفن کمترین سمیت را در ماهی شیربت داشت و MAC آن برابر 675/1 میلیگرم در لیتر بود، در صورتیکه کلرپیریفوس بیشترین سمیت را در ماهی شیربت داشته و MAC آن در ماهی شیربت برابر 0052/0 میلیگرم در لیتر بود. در مورد تمام سموم ارگانوفسفره مورد استفاده افزایش غلظت سم باعث افزایش تلفات ماهی شده و همچنین افزایش مدت مجاورت با سموم نیز افزایش تلفات ماهی شیربت را باعث شد. بهطور کلی میتوان بیان داشت که استفاده از سم تریکلروفن بهترین سم ارگانوفسفره قابل استفاده در ماهی شیربت است. از طرفی بهعلت سمیت بالای کلرپریفوس و مالاتیون، نه تنها از این دو سم ارگانوفسفره نباید در آبزیان استفاده شود، بلکه در کشاورزی نیز استفاده از سموم آفتکش دیگر مثل دیازینون ارجحیت دارد.
چکیده
آسیبشناسی اثرات مسمومیت حاد با آمونیاک در ماهی قزل آلای رنگین کمان در مدت 24 ساعت و در محدوده زمانی 15/2/1380 الی 30/2/1380 در گارگاه پرورش ماهی الستان از توابع استان گلستان بررسی گردید. آزمایشهای ...
بیشتر
چکیده
آسیبشناسی اثرات مسمومیت حاد با آمونیاک در ماهی قزل آلای رنگین کمان در مدت 24 ساعت و در محدوده زمانی 15/2/1380 الی 30/2/1380 در گارگاه پرورش ماهی الستان از توابع استان گلستان بررسی گردید. آزمایشهای با استفاده از روش آب ساکن (Static method) اجرا شد. ماهیان در گروههای 13 تایی با میانگین وزنی 15 گرم در معرض غلظتهای مختلفی از آمونیاک کل (N-NH4) قرار گرفتند. غلظت کشنده آمونیاک (Lethal concentration) در مدت 24 ساعت برابر 25 میلیگرم در لیتر آمونیاک کل بهدست آمد. بیشترین تلفات ماهی (80-70 درصد) در ساعات اولیه رخ داد. در ماهیانی که در معرض غلظتهای بالای آمونیاک کل ( >15 میلیگرم در لیتر) قرار داشتند حرکات تشنجی شدید، عدم تعادل و شنای به پهلو، خم شدن ناگهانی عضلات تنه و بازماندن سرپوشهای آبششی مشاهده شد. در مطالعات میکروسکپی بافتهای کلیه، کبد و آبشش ماهیان ضایعاتی به شکل پرخونی، خونریزی، نکروز سلولی و نفوذ سلولهای آماسی تک هستهای مشاهد گردید.